![Soal Dan Pembahasan TOEFL [PDF]](https://pdfs.asia/img/200x200/soal-dan-pembahasan-toefl.jpg)
41 0 125 KB
A. Contoh Soal TOEFL Written Epression
 
 16. On Ellesmere Island in the Arctic one fossil forest consist of a nearly hundred large A B stumps scattered on an exposed coal bed. C D 17. The surface conditions on the planet Mars are A the more like the Earth’s than are those of B C any other planet in the solar system. D 18. The midnight sun is a phenomenon in which the A Sun visible remains in the sky for twentyfour hours B C or longer. D 19. The Humber River nd its valley form a major salmonA B C fishing, lumbering, hunting, and farmer region in D western Newfoundland, Canada. Questions 1-5 A distinctively American architecture began with Frank Lloyd Wright, who had taken to heart the admonition that form should follow function and who thought of buildings not as separate architectural entities but as parts of an organic whole that included the land, the community, and the society. In a very real way the houses of colonial New England and some of the southern plantations had been functional, but Wright was the first architect to make functionalism the authoritative principle for public as well as for domestic buildings. As early as 1906 he built the Unity Temple in Oak Park, Illinois, the first of those churches that did so much to revolutionize ecclesiastical architecture in the United States. Thereafter he turned his genius to such miscellaneous structures as houses, schools, office buildings, and factories, among them the famous Larkin Building in Buffalo, New York, and the Johnson Wax Company building in Racine, Wisconsin. 1. The phrase “taken to heart” in line 1 is closest in meaning to which of the following? (A) Taken seriously (B) Criticized (C) Memorized (D) Taken offence
 
 2. In what way did Wright’s public buildings differ from most of those built by earlier architects? (A) They were built on a larger scale. (B) Their materials came from the southern United States. (C) They looked more like private homes. (D) Their designs were based on how they would be used. 3. The author mentions the Unity Temple because, it (A) was Wright’s first building (B) influenced the architecture of subsequent churches (C) demonstrated traditional ecclesiastical architecture (D) was the largest church Wright ever designed 4. The passage mentions that all of the following structures were built by Wright EXCEPT (A) factories (B) public buildings (C) offices (D) southern plantations 5. Which of the following statements best reflects one of Frank Lloyd Wright’s architectural principles? (A) Beautiful design is more important than utility. (B) Ecclesiastical architecture should be derived from traditional designs. (C) A building should fit into its surroundings. (D) The architecture of public buildings does not need to be revolutionary Questions 6-16 There are two basic types of glaciers, those that flow outward in all directions with little regard for any underlying terrain and those that are confined by terrain to a particular path. The first category of glaciers includes those massive blankets that cover whole continents, appropriately called ice sheets. There must be over 50,000 square kilometers of land covered with ice for the glacier to qualify as an ice sheet. When portions of an ice sheet spread out over the ocean, they form ice shelves. About 20,000 years ago the Cordilleran Ice Sheet covered nearly all the mountains in southern Alaska, western Canada, and the western United States. It was about 3 kilometers deep at its thickest point in northern Alberta. Now there are only two sheets left on Earth, those covering Greenland and Antarctica. Any domelike body of ice that also flows out in all directions but covers less than 50,000 square kilometers is called an ice cap. Although ice caps are rare nowadays, there are a number in northeastern Canada, on Baffin Island, and on the Queen Elizabeth Islands. The second category of glaciers includes those of a variety of shapes and sizes generally called mountain or alpine glaciers. Mountain glaciers are typically identified by the landform that controls their flow. One form of mountain glacier that resembles an ice cap in that it flows outward in several directions is called an ice field. The difference between an ice field and an ice cap is subtle. Essentially, the flow of an ice field is somewhat controlled by surrounding terrain and thus
 
 does not have the domelike shape of a cap. There are several ice fields in the Wrangell. St. Elias, and Chugach mountains of Alaska and northern British Columbia. Less spectacular than large ice fields are the most common types of mountain glaciers: the cirque and valley glaciers. Cirque glaciers are found in depressions in the surface of the land and have a characteristic circular shape. The ice of valley glaciers, bound by terrain, flows down valleys, curves around their corners, and falls over cliffs. 6. What does the passage mainly discuss? (A) Where major glaciers are located (B) How glaciers shape the land (C) How glaciers are formed (D) The different kinds of glaciers 7. The word “massive” in line 3 is closest in meaning to (A) huge (B) strange (C) cold (D) recent
 
 8. It can be inferred that ice sheets are so named for which of the following reasons? (A) They are confined to mountain valleys. (B) They cover large areas of land. (C) They are thicker in some areas than in others. (D) They have a characteristic circular shape. 9. According to the passage, ice shelves can be found (A) covering an entire continent (B) buried within the mountains (C) spreading into the ocean (D) filling deep valleys 10. According to the passage, where was the Cordilleran Ice Sheet thickest? (A) Alaska (B) Greenland (C) Alberta (D) Antarctica 11. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “rare” in line 12 is closest in meaning to small unusual valuable widespread
 
 12. According to the passage (paragraph 5), ice fields resemble ice caps in which of the following ways? (A) Their shape (B) Their flow (C) Their texture (D) Their location 13. The word “it” in line 16 refers to (A) glacier (B) cap
 
 (C) difference (D) terrain 14. to (A) (B) (C) (D)
 
 The word “subtle” in line 17 is closest in meaning
 
 15. (A) (B) (C) (D)
 
 All of the following are alpine glaciers EXCEPT cirque glaciers ice caps valley glaciers ice fields
 
 slight common important measurable
 
 16. Which of the following types of glaciers does the author use to illustrate the two basic types of glaciers mentioned in line 1? (A) Ice fields and cirques (B) Cirques and alpine glaciers (C) Ice sheets and ice shelves (D) Ice sheets and mountain glaciers Questions 17-26 Tools and hand bones excavated from the Swartkrans cave complex in South Africa suggest that a close relative of early humans known as Australopithecus robustus may have made and used primitive tools long before the species became extinct I million Line years ago. It may even have made and used primitive tools long before humanity’s direct ancestor, Homo habilis, or “handy man,” began doing so. Homo habilis and its successor, Homo erectus, coexisted with Australopithecus robustus on the plains of South Africa for more than a million years. The Swartkrans cave in South Africa has been under excavation since the 1940’s. The earliest fossilcontaining layers of sedimentary rock in the cave date from about 1.9 million years ago and contain extensive remains of animals, primitive tools, and two or more species of apelike hominids. The key recent discovery involved bones from the hand of Australopithecus robustus, the first time such bones have been found. The most important feature of the Australopithecus robustus hand was the pollical distal thumb tip, the last bone in the thumb. The bone had an attachment point for a “uniquely human” muscle, the flexor pollicis longus, that had previously been found only in more recent ancestors. That muscle gave Australopithecus robustutJ an opposable thumb, a feature that would allow them to grip objects, including tools. The researchers also found primitive bone and stone implements, especially digging tools, in the same layers of sediments. Australopithecus robustus were more heavily builtmore “robust” in anthropological terms-than their successors. They had broad faces, heavy jaws, and massive crushing and grinding teeth that were used for eating hard fruits, seeds, and fibrous underground plant parts. They walked upright, which would have allowed them to carry and use tools. Most experts had previously believed that Homo habilis were able to supplant Australopithecus robustus because the
 
 former’s ability to use tools gave them an innate superiority. The discovery that Australopithecus robustus also used tools means that researchers will have to seek other explanations for their extinction. Perhaps their reliance on naturally occurring plants led to their downfall as the climate became drier and cooler, or perhaps Homo habilis, with their bigger brains, were simply able tomake more sophisticated tools. 17. It can be inferred from the first paragraph that all of the following may have made and used tools EXCEPT. (A) Australopithecus robustus (B) Homo erectus (C) Homo habilis (D) Australopithecus robustus’ ancestors 18. to (A) (B) (C) (D)
 
 The word “extensive” in line 9 is closest in meaning numerous exposed ancient valuable
 
 19. Which of the following does the author mention as the most important recent discovery made in the Swartkrans cave? (A) Tools (B) Teeth (C) Plant fossils (D) Hand bones 20. (A) (B) (C) (D)
 
 What does the third paragraph ‘mainly discuss? Features of Australopithecus robustus’ hand Purposes for which hominids used tools Methods used to determine the age of fossils Significant plant fossils found in layers of sediment
 
 21. It can be inferred from the description in the last paragraph that Australopithecus robustus was so named because of the species’ (A) ancestors (B) thumb (C) build (D) diet 22. The word “supplant” in line 22 is closest in meaning to (A) exploit (B) displace (C) understand (D) imitate 23. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “them” in line 23 refers to tools Homo habilis Australopithecus robustus experts
 
 24. What does the author suggest is unclear about Australopithecus robustus? (A) Whether they used tools (B) What they most likely ate
 
 (C) Whether they are closely related to humans (D) Why they became extinct 25. The phrase “reliance on” in line 24 is closest in meaning to (A) impact on (B) dependence on (C) tolerance of (D) discovery of 26. Where in the passage does the author mention the materials from which tools were made? (A) Lines 7-9 (B) Lines 12-13 (C) Lines 15-17 (D) Lines 21-23 Questions 27-38 The first two decades of this century were dominated by the microbe hunters. These hunters had tracked down one after another of the microbes responsible for the most dreaded scourges of many centuries: tuberculosis, cholera, diphtheria. But there, remained some terrible diseases for which no microbe could be incriminated: scurvy, pellagra, rickets, beriberi. Then it was discovered that these diseases were caused by the lack of vitamins, a trace substance in the diet. The diseases could be prevented or cured by consuming foods that contained the vitamins. And so in the decades of the 1920’s and 1930’s, nutrition became a science and the vitamin hunters replaced the microbe hunters. In the 1940’s and 1950’s, biochemists strived to learn why each of the vitamins was essential for health. They discovered that key enzymes in metabolism depend on one or another of the vitamins as coenzymes to perform the chemistry that provides cells with energy for growth and function. Now, these enzyme hunters occupied center stage. You are aware that the enzyme hunters have been replaced by a new breed of hunters who are tracking genes-the blueprints for each of the enzymes-and are discovering the defective genes that cause inherited diseases-diabetes, cystic fibrosis. These gene hunters, or genetic engineers, use recombinant DNA technology to identify and clone genes and introduce them into bacterial cells and plants to create factories for the massive production of hormones and vaccines for medicine and for better crops for agriculture. Biotechnology has become a multibillion-dollar industry. In view of the inexorable progress in science, we can expect that the gene hunters will be replaced in the spotlight. When and by whom? Which kind of hunter will dominate the scene in the last decade of our waning century and in the early decades of the next? I wonder whether the hunters who will occupy the spotlight will be neurobiologists who apply the techniques of the enzyme and gene hunters to the functions of the brain: What to call them? The head hunters. I will return to them later. 27. What is the main topic of the passage? (A) The microbe hunters
 
 (B) The potential of genetic engineering (C) The progress of modem medical research (D) The discovery of enzymes 28. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “which” in line 4 refers to diseases microbe cholera diphtheria
 
 29. The word “incriminated” in line 4 is closest in meaning to (A) investigated (B) blamed (C) eliminated (D) produced 30. Which of the following can be cured by a change in diet? (A) Tuberculosis (B) Cholera (C) Cystic fibrosis (D) Pellagra 31. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “strived” in line 9 is closest in meaning to failed tried experimented studied
 
 32. (A) (B) (C) (D)
 
 How do vitamins influence health? They are necessary for some enzymes to function. They protect the body from microbes. They keep food from spoiling. They are broken down by cells to produce energy.
 
 33. In the third paragraph, the author compares cells that have been genetically altered by biotechnicians to (A) gardens (B) factories (C) hunters (D) spotlights 34. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “them” in line 16 refers to cells and plants hormones genes gene hunters or genetic engineers
 
 35. The phrase “occupy the spotlight” in line 22 is closest in meaning to (A) receive the most attention (B) go the furthest (C) conquer territory (D) lighten the load 36. The author implies that the most important medical research topic of the future will be (A) the functions of the brain (B) inherited diseases (C) the operation of vitamins (D) the structure of genes
 
 37. Which of the following best describes the author’stone in the last paragraph of the passage? (A) Critical (B) Speculative (C) Appreciative (D) Emotional
 
 38. With which of the following statements would the author be most likely to agree? (A) The focus of medical research will change in the next two decades. (B) Medical breakthroughs often depend on luck. (C) Medical research throughout the twentieth century has been dominated by microbe hunters. (D) Most diseases are caused by defective genes. Questions 39-50 In the mid-nineteenth century, the United States had tremendous natural resources that could be exploited in order to develop heavy industry. Most of the raw materials that are valuable in the manufacture of machinery, transportation facilities, and consumer goods lay ready to be worked into wealth. Iron, coal, and oil-the basic ingredients of industrial growth-were plentiful and needed only the application of technical expertise, organizational skill, and labor. One crucial development in this movement toward industrialization was the growth of the railroads. The railway network expanded rapidly until the railroad map of the United States looked like a spider’s web, with the steel filaments connecting all important sources of raw materials, their places of manufacture, and their centers of distribution. The railroads contributed to the industrial growth not only by connecting these major centers, but also by themselves consuming enormous amounts of fuel, iron, and coal. Many factors influenced emerging modes of production. For example, machine tools, the tools used to make goods, were steadily improved in the latter part of the nineteenth century-always with an eye to speedier production and lower unit costs. The products of the factories were rapidly absorbed by the growing cities that sheltered the workers and the distributors. The increased urban population was nourished by the increased farm production that, in turn, was made more productive by the use of the new farm machinery. American agricultural production kept up with the urban demand and still had surpluses for sale to the industrial centers of Europe. The labor that ran the factories and built the railways was recruited in part from American farm areas where people were being displaced by farm machinery, in part from Asia, and in part from Europe. Europe now began to send tides of immigrants from eastern and southern Europe-most of whom were originally poor farmers but who settled in American industrial cities. The money to finance this tremendous expansion of
 
 the American economy still came from European financiers for the most part, but the Americans were approaching the day when their expansion could be financed in their own “money market.” 39. What does the passage mainly discuss? (A) The history of railroads in the United States (B) The major United States industrial centers (C) Factors that affected industrialization in the United States (D) The role of agriculture in the nineteenth century 40. The word “ingredients” in line 4 is closest in meaning to (A) minerals (B) products (C) methods (D) components 41.Why does the author mention “a spider’s web” in line 8? (A) To emphasize the railroad’s consumption of oil and coal (B) To describe the complex structure of the railway system (C) To explain the problems brought on by railway expansion (D) To describe the difficulties involved in the distribution of raw materials
 
 42. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “themselves” in line 10 refers to sources centers railroads places
 
 43. According to the passage, all of the following were true of railroads in the United States in the nineteenth century EXCEPT that (A) they connected important industrial cities (B) they were necessary to the industrialization process (C) they were expanded in a short time (D) they used relatively small quantities of natural resources 44. According to the passage, what was one effect of the improvement of machine tools? (A) Lower manufacturing costs (B) Better distribution of goods (C) More efficient transportation of natural resources (D) A reduction in industrial jobs 45. According to the passage, who were the biggest consumers of manufactured products? (A) Railway workers (B) Farmers (C) City dwellers (D) Europeans
 
 46. The word “nourished” in line 16 is closest in meaning to (A) protected (B) fed (C) housed (D) paid 47. Which of the following is NOT true of United States farmers in the nineteenth century? (A) They lost some jobs because of mechanization. (B) They were unable to produce sufficient food for urban areas. (C) They raised their productivity by using new machinery. (D) They sold food to European countries. 48. According to the passage, what did the United States supply to European cities? (A) Machine tools (B) Money (C) Raw materials (D) Agricultural produce 49. (A) (B) (C) (D)
 
 The word “ran” in line 19 is closest in meaning to operated hurried constructed owned
 
 50. Where in the passage does the author mention the financial aspect of industrial expansion? (A) Lines 1-2 (B) Lines 9-11 (C) Lines 17-18 (D) Lines 22-25
 
 B. Written Expression. 16. Jawab Keyword
 
 : (B) a nearly : hundred large stumps
 
 Pembahasan : a nearly -> nearly Kata “a nearly” tidak memerlukan indefinite article/determiner “a”, karena kata benda stumps adalah plural. 17. Jawab Keyword
 
 : (B) The more : the planet Mars
 
 Pembahasan : the more -> more Pola comparative: more ___ than ___
 
 Maka seharusnya tidak perlu definite article “the” tapi cukup “more” saja. 18. Jawab Keyword
 
 : (B) visible remains : the sun
 
 Pembahasan : visible remains -> remains visible Kata the sun dalam anak kalimat di atas memerlukan predicate bukan noun phrase (visible remains). Yang tepat seharusnya remains visible. 19. Jawab Keyword
 
 structures as houses, schools, office buildings, and factories, among them the famous Larkin Building in Buffalo, New York, and the Johnson Wax Company building in Racine, Wisconsin. Terjemahan Arsitektur khas Amerika dimulai oleh Frank Lloyd Wright, yang telah dikenal bahwa bentuk harus mengikuti fungsi dan siapa yang berpikir bangunan tidak dipisahkan oleh arsitektur tetapi sebagai bagian keseluruhan organik yang termasuk tanah, masyarakat, dan kumpulan masyarakat. Dalam cara
 
 : (D) farmer : and
 
 Pembahasan : farmer -> farming Konjungsi and digunakan untuk menghubungkan kelas kata yang sederajat. Karena sebelum “and” bentuk katanya adalah gerund maka kata farmer seharusnya diubah dalam bentuk gerund juga yaitu farming.
 
 yang sangat nyata ,rumah-rumah kolonial New England dan beberapa perkebunan Selatan telah berfungsi, tetapi Wright adalah arsitek pertama yang membuat fungsionalisme prinsip otoritatif untuk umum juga domestik. Sejak 1906, ia membangun Persatuan Candi di Oak Park, Illinois, gereja-Gereja yang pertama dari yang melakukan begitu banyak merevolusi arsitektur gereja di Amerika Serikat. Kemudian menggunakan kejeniusannya untuk struktur yang berbeda-bedaseperti rumah, sekolah, bangunan perkantoran dan pabrik-pabrik, di antaranya Gedung Larkin terkenal di Buffalo, New York, dan perusahaan bangunan Johnson Wax di
 
 Pembahasan Soal Jawaban Reading Comprehension Questions 1-5 A distinctively American architecture began with Frank Lloyd Wright, who had taken to heart the admonition that form should follow function and who thought of buildings not as separate architectural entities but as parts of an organic whole that included the land, the community, and the society. In a very real way the houses of colonial New England and some of the southern plantations had been functional, but Wright was the first architect to make functionalism the authoritative principle for public as well as for domestic buildings. As early as 1906 he built the Unity Temple in Oak Park, Illinois, the first of those churches that did so much to revolutionize ecclesiastical architecture in the United States. Thereafter he turned his genius to such miscellaneous
 
 Racine, Wisconsin. 1. The phrase “taken to heart” in line 1 is closest in meaning to which of the following? Jawab : A → Taken seriously Pembahasan : Frasa taken to heart adalah bentuk ungkapan idiomatik dan memiliki arti “melakukan dengan sepenuh hati/serius”. 2. In what way did Wright’s public buildings differ from most of those built by earlier architects? Jawab : D → Their designs were based on how they would be used. Pembahasan : Pada kalimat “…that form should follow function…” menunjukkan bahwa desain seharusnya berdasarkan pada fungsinya, untuk apa nantinya bangunan itu digunakan dan jawaban yang demikian ditemukan di pilihan D. 3. The author mentions the Unity Temple because, it Jawab : B → influenced the architecture of
 
 subsequent churches
 
 was about 3 kilometers deep at its thickest point in
 
 Pembahasan : Pada kalimat “…the first of those
 
 northern Alberta. Now there are only two sheets left
 
 churches that did so much to revolutionize
 
 on Earth, those covering Greenland and Antarctica.
 
 ecclesiastical architecture in the United States”
 
 Any domelike body of ice that also flows out in all
 
 menyatakan bahwa bangunan itu sangat
 
 directions but covers less than 50,000 square
 
 mempengaruhi desain bangunan-bangunan
 
 kilometers is called an ice cap. Although ice caps are
 
 selanjutnya. Jawaban yang mengandung ide serupa
 
 rare nowadays, there are a number in northeastern
 
 ada pada pilihan B.
 
 Canada, on Baffin Island, and on the Queen
 
 4. The passage mentions that all of the following structures were built by Wright EXCEPT Jawab : D → southern plantations Pembahasan : Pada kalimat terakhir jelas bahwa offices, factories dan public building, termasuk churches adalah karyanya. Sedangkan South Plantations bukanlah hasil karyanya karena sudah didesain oleh orang terdahulu seperti yang disebutkan dalam bacaan. 5. Which of the following statements best reflects one of Frank Lloyd Wright’s architectural principles? Jawab : C → A building should fit into its surroundings. Pembahasan : Kalimat “…as parts of an organic whole that included the land, the community, and the society” menyatakan bahwa bangunan seharusnya dianggap sebagai bagian dari keseluruhan lingkungan dan masyarakat sekitarnya sehingga dengan kata lain bangunan tersebut harus sesuai dengan lingkungannya. Questions 6-16 There are two basic types of glaciers, those that flow outward in all directions with little regard for any underlying terrain and those that are confined by terrain to a particular path. The first category of glaciers includes those massive blankets that cover whole continents, appropriately called ice sheets. There must be over 50,000 square kilometers of land covered with ice for the glacier to qualify as an ice sheet. When portions of an ice sheet spread out over the ocean, they form ice shelves. About 20,000 years ago the Cordilleran Ice Sheet covered nearly all the mountains in southern Alaska, western Canada, and the western United States. It
 
 Elizabeth Islands. The second category of glaciers includes those of a variety of shapes and sizes generally called mountain or alpine glaciers. Mountain glaciers are typically identified by the landform that controls their flow. One form of mountain glacier that resembles an ice cap in that it flows outward in several directions is called an ice field. The difference between an ice field and an ice cap is subtle. Essentially, the flow of an ice field is somewhat controlled by surrounding terrain and thus does not have the domelike shape of a cap. There are several ice fields in the Wrangell. St. Elias, and Chugach mountains of Alaska and northern British Columbia. Less spectacular than large ice fields are the most common types of mountain glaciers: the cirque and valley glaciers. Cirque glaciers are found in depressions in the surface of the land and have a characteristic circular shape. The ice of valley glaciers, bound by terrain, flows down valleys, curves around their corners, and falls over cliffs. Terjemahan Ada dua jenis dasar gletser, yang mengalir ke luar dalam semua arah dengan kurang memperhatikan setiap daerah yang mendasari dan orang-orang yang dibatasi oleh medan untuk suatu jalan tertentu. Kategori pertama gletser mencakup selimut yang besar yang mencakup seluruh benua, tepat disebut lembaran es. Harus ada lebih dari 50.000 kilometer persegi tanah yang ditutupi dengan es untuk gletser untuk memenuhi syarat sebagai lembar es. Ketika bagian dari lembaran es menyebar samudera, mereka membentuk es rak. Sekitar 20.000 tahun yang lalu Cordilleran es lembar meliputi hampir semua pegunungan di Alaska Selatan, Kanada Barat dan barat Amerika Serikat. Itu adalah sekitar 3
 
 kilometer yang mendalam pada titik tertebal di
 
 8. It can be inferred that ice sheets are so named for
 
 northern Alberta. Sekarang yang ada hanya dua
 
 which of the following reasons?
 
 lembar yang tersisa di dunia, orang-orang yang
 
 Jawab : B → They cover large areas of land.
 
 meliputi Greenland dan Antartika.
 
 Pembahasan : Frasa whole continents pada kalimat
 
 Badan domelike es yang juga mengalir keluar di
 
 those massive blankets that cover whole continents
 
 segala penjuru tetapi mencakup kurang dari
 
 appropriately called ice sheet menunjukkan bahwa
 
 50.000 kilometer persegi yang disebut topi es.
 
 daratan yang tertutup gletser mencakup wilayah yang
 
 Meskipun ice caps langka saat ini, ada beberapa di
 
 sangat luas, hampir keseluruhan daratan.
 
 timur laut Kanada, Baffin Island, dan di Kepulauan Ratu Elizabeth. Kategori kedua gletser termasuk orang-orang dari berbagai bentuk dan ukuran yang umumnya disebut gunung atau alpine gletser. Gunung gletser biasanya diidentifikasi dengan bentang alam yang mengendalikan aliran mereka. Salah satu bentuk gunung gletser yang menyerupai topi es yang mengalir ke luar dalam beberapa arah disebut medan es. Perbedaan antara medan es dan topi es halus. Pada dasarnya, arus medan es agak dikendalikan oleh daerah sekitarnya dan dengan demikian tidak memiliki bentuk seperti topi. Ada beberapa bidang es di Wrangell. St Elias, dan pegunungan Chugach di Alaska dan British Columbia Utara. Kurang spektakuler daripada besar es bidang yang paling umum jenis gunung gletser: cirque dan lembah gletser. Cirque gletser ditemukan dalam depresi di permukaan tanah dan memiliki bentuk melingkar yang khas. Es lembah gletser, terikat oleh daerah, mengalir ke lembah, kurva yang disudut-sudut mereka dan jatuh diatas tebing. 6. What does the passage mainly discuss? Jawab : D → The different kinds of glaciers Pembahasan : Ide pokok teks di atas dapat ditemukan pada paragraf pertama kalimat pertama yang menjelaskan dua jenis gletser yang berbeda dan selanjutnya masing-masing dijelaskan lebih lanjut pada paragraf berikutnya. 7. The word “massive” in line 3 is closest in meaning to Jawab : A → huge Pembahasan : Padanan kata massive adalah huge (sangat besar).
 
 9. According to the passage, ice shelves can be found Jawab : C → spreading into the ocean Pembahasan : Jawaban dapat ditemukan pada kalimat terakhir paragraf kedua bahwa jika ice sheet tersebar (spread out) di lautan akan terbentuk ice shelves. 10. According to the passage, where was the Cordilleran Ice Sheet thickest? Jawab : C → Alberta Pembahasan : Jawaban dapat ditemukan pada baris ke-8: it was about 3 kilometers deep at its thickest point in northern Alberta. 11. The word “rare” in line 11 is closest in meaning to Jawab : B → unusual Pembahasan : Rare berarti jarang atau tidak biasa ditemukan sehingga jawaban yang paling mendekati arti dari rare adalah unusual. 12. According to the passage (paragraph 5), ice fields resemble ice caps in which of the following ways? Jawab : B → Their flow Pembahasan : Kalimat Mountain glaciers are typically identified by the landform that controls their flow dan dijelaskan lebih lanjut pada kalimat One form of mountain glacier that resembles an ice cap in that it flows outward in several directions is called an ice field menunjukkan bahwa pembentukan ice caps dipengaruhi oleh alirannya (their flow). 13. The word “it” in line 15 refers to Jawab : A → glacier Pembahasan : It pada kalimat di atas merujuk pada mountain glacier atau gletser.
 
 14. The word ”subtle” in line 16 is closest in meaning
 
 last bone in the thumb. The bone had an attachment
 
 to
 
 point for a “uniquely human” muscle, the flexor pollicis
 
 Jawab : A → slight
 
 longus, that had previously been found only in more
 
 Pembahasan : Padanan kata subtle adalah slight
 
 recent ancestors. That muscle gave Australopithecus
 
 yang keduanya memiliki arti “tipis, halus, atau sedikit”.
 
 robustutJ an opposable thumb, a feature that would
 
 15. All of the following are alpine glaciers EXCEPT Jawab : B → ice caps Pembahasan : Jenis alpine/mountain glacier adalah ice fields, cirque glaciers dan valley glaciers yang semuanya dipengaruhi oleh aliran dan tidak memiliki domelike cap seperti ice caps. 16. Which of the following types of glaciers does the author use to illustrate the two basic types of glaciers mentioned in line 1? Jawab : D → Ice sheets and mountain glaciers Pembahasan : Ada dua jenis gletser yaitu ice sheet yang mengalir keluar ke segala arah dan mountain glacier yang arah alirannya terbatas hanya di aliran tertentu. Questions 17-26 Tools and hand bones excavated from the Swartkrans cave complex in South Africa suggest that a close relative of early humans known as Australopithecus robustus may have made and used primitive tools long before the species became extinct 1 million Line years ago. It may even have made and used primitive tools long before humanity’s direct ancestor, Homo habilis, or “handy man,” began doing so. Homo habilis and its successor, Homo erectus, coexisted with Australopithecus robustus on the plains of South Africa for more than a million years. The Swartkrans cave in South Africa has been under excavation since the 1940’s. The earliest fossilcontaining layers of sedimentary rock in the cave date from about 1.9 million years ago and contain extensive remains of animals, primitive tools, and two or more species of apelike hominids. The key recent discovery involved bones from the hand of Australopithecus robustus, the first time such bones have been found. The most important feature of the Australopithecus robustus hand was the pollical distal thumb tip, the
 
 allow them to grip objects, including tools. The researchers also found primitive bone and stone implements, especially digging tools, in the same layers of sediments. Australopithecus robustus were more heavily builtmore “robust” in anthropological terms-than their successors. They had broad faces, heavy jaws, and massive crushing and grinding teeth that were used for eating hard fruits, seeds, and fibrous underground plant parts. They walked upright, which would have allowed them to carry and use tools. Most experts had previously believed that Homo habilis were able to supplant Australopithecus robustus because the former’s ability to use tools gave them an innate superiority. The discovery that Australopithecus robustus also used tools means that researchers will have to seek other explanations for their extinction. Perhaps their reliance on naturally occurring plants led to their downfall as the climate became drier and cooler, or perhaps Homo habilis, with their bigger brains, were simply able tomake more sophisticated tools. Terjemahan Alat dan tulang tangan yang digali dari kompleks gua Swartkrans di Afrika Selatan telah menjadi informasi bahwa kerabat dekat awal manusia yang dikenal sebagai Australopithecus robustus telah dibuat dan alat primitif telah digunakan jauh sebelum spesies punah 1 juta tahun lalu. Bahkan mungkin alat primitif telah dibuat dan digunakan jauh sebelum leluhur manusia langsung, Homo habilis atau ‘manusia pembantu’ mulai melakukannya. Homo habilis dan penerusnya, Homo erectus berdampingan dengan Australopithecus robustus di dataran Afrika Selatan selama lebih dari satu juta tahun. Gua Swartkrans di Afrika Selatan telah di bawah penggalian sejak tahun 1940-an. Fosil pertama yang mengandung lapisan batuan sedimen di gua berasal dari sekitar 1,9 juta tahun yang lalu dan berisi bangkai
 
 binatang, alat-alat primitif, dan dua atau lebih spesies
 
 alat-alat primitif itu mulai digunakan oleh
 
 hominid yang seprti kera. Penemuan baru-baru ini
 
 Australophitecus robustus bersama-sama dengan
 
 menemukan tulang dari tangan Australopithecus
 
 Homo Habilis dan penerusnya, Homo erectus. Berarti
 
 robustus, pertama kalinya seperti tulang telah
 
 yang bukan adalah nenek moyang Australophitecus
 
 ditemukan sebelumnya.
 
 robustus.
 
 Fitur yang paling penting dari tangan Australopithecus robustus adalah ujung jari distal pollical, tulang di jempol. Tulang itu memiliki titik lanjutan untuk otot ’manusia unik ’, otot flexor pollicis longus, yang sebelumnya telah ditemukan hanya di jaman nenekmoyang yang terdahulu. Otot yang memberikan Australopithecus robustut jempol, bengkak fitur yang akan memungkinkan mereka untuk mencengkeram objek, termasuk alat. Para peneliti juga menemukan tulang primitif dan alat-alat batu, terutama menggali alat-alat, pada lapisan sedimen yang sama. Australopithecus robustus yang lebih berat dibangunlebih ’kuat’ dalam antropologi-daripada penerus mereka. Mereka memiliki wajah yang lebar, jaws berat, dan dapat penghancur besar dan penggilingan gigi yang digunakan untuk makan buah-buahan yang keras, benih, dan bagian berserat bawah tanah tanaman. Mereka berjalan tegak, yang akan memungkinkan mereka untuk membawa dan menggunakan alat-alat. Kebanyakan ahli sebelumnya telah percaya bahwa Homo habilis mampu menggantikan Australopithecus robustus karena lebih dahulu mampu untuk menggunakan alat-alat memberi mereka keunggulan bawaan. Penemuan bahwa Australopithecus robustus juga menggunakan alat berarti bahwa para peneliti harus mencari penjelasan lain untuk kepunahan mereka. Mungkin mereka ketergantungan pada tanaman alami yang menyebabkan kejatuhan mereka sebagai iklim menjadi pengering dan pendingin, atau mungkin Homo habilis, dengan otak mereka yang lebih besar, yang hanya dapat membuat alat-alat yang lebih canggih. 17. It can be inferred from the first paragraph that all of the following may have made and used tools EXCEPT Jawab : D → Australopithecus robustus’ ancestors Pembahasan : Paragraf di atas menjelaskan bahwa
 
 18. The word “extensive” in line 9 is Jawab : A → numerous Pembahasan : Extensive memiliki arti luas atau dalam jumlah besar sehingga kata yang paling dekat artinya dengan kata tersebut adalah numerous. 19. Which of the following does the author mention as the most important recent discovery made in the Swartkrans cave? Jawab : D → Hand bones Pembahasan : Jawaban tersebut bisa dilihat pada paragraf 2 kalimat The key recent discovery involved bones from the hand of Australopithecus robustus, the first time such bones have been found yang menyatakan bahwa penemuan yang paling penting adalah hand bones. 20. What does the third paragraph ‘mainly discuss? Jawab : A → Features of Australopithecus robustus’ hand Pembahasan : Jawaban sangat jelas ditemukan pada kalimat pertama paragraf tersebut yaitu membahas tentang ciri (feature) dari Australopithecus robustus. 21. It can be inferred from the description in the last paragraph that Australopithecus robustus was so named because of the species’ Jawab : C → build Pembahasan : Paragraf 4 kalimat pertama, Australopithecus robustus were more heavily builtmore “robust” in anthropological terms-than their successors menjelaskan bahwa kata robustus berasal dari robust, istilah antropologi yang merujuk pada perawakan atau bentuk fisik (build) dengan ciri-ciri yang dijelaskan pada kalimat selanjutnya. 22. The word “supplant” in line 22 is closest in meaning to Jawab : B → displace Pembahasan : Kata supplant memiliki arti
 
 “menggantikan” sehingga kata yang paling dekat
 
 tuberculosis, cholera, diphtheria. But there, remained
 
 artinya dengan kata tersebut pada pilihan yang
 
 some terrible diseases for which no microbe could be
 
 tersedia adalah displace (menggantikan).
 
 incriminated: scurvy, pellagra, rickets, beriberi. Then it
 
 23. The word “them” in line 23 refers to Jawab : B → Homo habilis Pembahasan : Them pada kalimat tersebut merujuk pada subjek yang disebutkan sebelumnya yaitu Homo habilis. 24. What does the author suggest is unclear about Australopithecus robustus? Jawab : D → Why they became extinct Pembahasan : Jawaban tersebut bisa ditemukan pada paragraf terakhir kalimat The discovery that Australopithecus robustus also used tools means that researchers will have to seek other explanations for their extinction yang menyarankan kepada para peneliti untuk mencari sebab-sebab lain kepunahan jenis manusia primitif tersebut. 25. The phrase “reliance on” in line 24 is closest in meaning to Jawab : B → dependence on Pembahasan : Reliance on memiliki arti kebergantungan yang bersesuaian dengan kata dependence on (ketergantungan). 26. Where in the passage does the author mention the materials from which tools were made? Jawab : C → Lines 15-17 Pembahasan : Penulis menyebutkan beberapa alat serta asal bahannya pada baris 15-17: “…an opposable thumb, a feature that would allow them to grip objects, including tools. The researchers also found primitive bone and stone implements, especially digging tools, in the same layers of sediments.” Yaitu bentuk tulang yang memungkinkan mereka mencengkeram alat dan alat dari batu untuk peralatan
 
 was discovered that these diseases were caused by the lack of vitamins, a trace substance in the diet. The diseases could be prevented or cured by consuming foods that contained the vitamins. And so in the decades of the 1920’s and 1930’s, nutrition became a science and the vitamin hunters replaced the microbe hunters. In the 1940’s and 1950’s, biochemists strived to learn why each of the vitamins was essential for health. They discovered that key enzymes in metabolism depend on one or another of the vitamins as coenzymes to perform the chemistry that provides cells with energy for growth and function. Now, these enzyme hunters occupied center stage. You are aware that the enzyme hunters have been replaced by a new breed of hunters who are tracking genes-the blueprints for each of the enzymes-and are discovering the defective genes that cause inherited diseases-diabetes, cystic fibrosis. These gene hunters, or genetic engineers, use recombinant DNA technology to identify and clone genes and introduce them into bacterial cells and plants to create factories for the massive production of hormones and vaccines for medicine and for better crops for agriculture. Biotechnology has become a multibillion-dollar industry. In view of the inexorable progress in science, we can expect that the gene hunters will be replaced in the spotlight. When and by whom? Which kind of hunter will dominate the scene in the last decade of our waning century and in the early decades of the next? I wonder whether the hunters who will occupy the spotlight will be neurobiologists who apply the techniques of the enzyme and gene hunters to the functions of the brain: What to call them? The head
 
 menggali.
 
 hunters. I will return to them later.
 
 Questions 27-38
 
 Terjemahan
 
 The first two decades of this century were dominated by the microbe hunters. These hunters had tracked down one after another of the microbes responsible for the most dreaded scourges of many centuries:
 
 Dua dekade pertama di abad ini didominasi oleh pemburu mikroba. Pemburu ini telah melacak satu demi satu mikroba yang bertanggung jawab untuk penyakit paling ditakuti selama berabad-abad:
 
 tuberkulosis, kolera, difteri. Tapi masih ada beberapa
 
 Pembahasan : Ide pokok bacaan di atas adalah
 
 penyakit mengerikan yang mikroba tidak bisa
 
 perkembangan penelitian medis modern, mulai dari
 
 menyerang: penyakit kudis, pellagra, rickets, beri-beri.
 
 microbe hunters, enzyme hunters hingga gene
 
 Kemudian ditemukan bahwa penyakit ini disebabkan
 
 hunters yang masing-masing selanjutnya dijelaskan
 
 oleh kekurangan vitamin, bahan makanan untuk diet.
 
 dengan lebih detil.
 
 Penyakit ini dapat dicegah atau disembuhkan dengan mengkonsumsi makanan yang mengandung vitamin. Jadi pada dekade tahun 1920-an dan tahun 1930-an, gizi menjadi sebuah ilmu dan pemburu vitamin digantikan pemburu mikroba. Di tahun 1940-an dan 1950-an, ilmuwan berusaha untuk mempelajari mengapa setiap vitamin sangat penting untuk kesehatan. Mereka menemukan bahwa kunci enzim dalam metabolisme tergantung pada satu sama lain dari vitamin sebagai koenzim untuk menghasilkan kimia yang menyediakan sel dengan energi untuk pertumbuhan dan fungsinya. Sekarang, pemburu enzim ini menduduki peringkat atas. Kalian menyadari bahwa pemburu enzim digantikan oleh generasi baru para pemburu yang melacak genbiru untuk masing-masing enzim- dan menemukan kecacatan gen penyebab penyakit-diabetes, cystic fibrosis. Pemburu gen ini, atau genetik insinyur, menggunakan teknologi kombinasi DNA untuk mengidentifikasi dan mengkloning gen dalam sel bakteri dan tanaman untuk membuat pabrik-pabrik untuk produksi besar-besaran hormon dan vaksin untuk obat dan untuk tanaman yang lebih baik untuk pertanian. Bioteknologi telah menjadi multibillion-dolar industri. Dari pandangan yang tak terelakkan tentang kemajuan di bidang ilmu pengetahuan ini, kita berharap gen pemburu akan diganti secepatnya. Kapan dan oleh siapa? Jenis hunter yang mana yang akan mendominasi dalam dekade terakhir abad ini
 
 28. The word “which” in line 3 refers to Jawab : A → diseases Pembahasan : Which pada kalimat tersebut merujuk pada penyakit-penyakit serius (terrible diseases) yang tidak bisa dilawan oleh mikroba. 29. The word “incriminated” in line 4 is closest in meaning to Jawab : B → blamed Pembahasan : Incriminate memiliki arti “menyalahkan” sehingga yang paling tepat di antara pilihan tersebut adalah blamed yang memiliki makna yang sama. 30. Which of the following can be cured by a change in diet? Jawab : D → Pellagra Pembahasan : Berdasarkan paragraf pertama baris 4, beberapa penyakit yang dapat disembuhkan melalui perubahan pola makan yang lebih sehat, yaitu makanan yang banyak mengandung vitamin seperti scurvy, pellagra, rickets dan beriberi. 31. The word “strived” in line 8 is closest in meaning to Jawab : B → tried Pembahasan : Strived memiliki kesamaan arti dengan attempt, try, dan make effort yang semuanya berarti berusaha atau berjuang.
 
 dan pada awal dekade berikutnya? Aku bertanya-
 
 32. How do vitamins influence health?
 
 tanya apakah para pemburu yang akan menempati
 
 Jawab : A → They are necessary for some enzymes
 
 sorotan akan neurobiologists yang menerapkan teknik
 
 to function.
 
 enzim dan gen pemburu fungsi otak: Disebut apa
 
 Pembahasan : Fungsi vitamin terhadap kesehatan
 
 mereka itu? Kepala pemburu. Aku akan kembali
 
 tubuh adalah untuk membantu enzim (sebagai
 
 kepada mereka nanti.
 
 coenzyme) untuk menghasilkan kimia yang
 
 27. What is the main topic of the passage? Jawab : C → The progress of modem medical research
 
 meyediakan sel dengan energi untuk pertumbuhan dan fungsinya. Penjelasan ini dapat dilihat pada baris ke 9-11.
 
 33. In the third paragraph, the author compares cells
 
 menggabungkan temuan yang sudah ada dan
 
 that have been genetically altered by biotechnicians
 
 mengaitkannya dengan otak manusia. Namun ia
 
 to
 
 belum bisa mengambil kesimpulan dengan pasti
 
 Jawab : B → factories
 
 karena belum terjadi.
 
 Pembahasan : Jawaban bisa ditemukan pada baris 14-17 yang membandingkan sel-sel yang dihasilkan oleh ahli biologi melalui recombinant DNA dengan selsel bakteri dan tanaman yang menciptakan pabrik-
 
 38.With which of the following statements would the author be most likely to agree? Jawab : A → The focus of medical research will
 
 pabrik untuk memproduksi hormon dan vaksin.
 
 change in the next two decades.
 
 34. The word “them” in line 15 refers to
 
 Which kind of hunter will dominate the scene in the
 
 Jawab : C → genes
 
 last decade of our waning century and in the early
 
 Pembahasan : Them pada kalimat tersebut mengacu
 
 decades of the next? menyiratkan bahwa ia
 
 pada gen yang diidentifikasi dan dikloning melalui
 
 berpendapat bahwa akan terjadi perubahan fokus
 
 rekombinan DNA.
 
 penelitian medis pada dua dekade mendatang yang
 
 35. The phrase “occupy the spotlight” in line 21 is
 
 Pembahasan : Pernyataan penulis pada kalimat
 
 akan mendominasi ranah penelitian.
 
 closest in meaning to
 
 Questions 39-50
 
 Jawab : A → receive the most attention
 
 In the mid-nineteenth century, the United States had
 
 Pembahasan : Occupy the spotlight memiliki arti
 
 tremendous natural resources that could be exploited
 
 “mendapatkan tempat yang dapat menarik perhatian
 
 in order to develop heavy industry. Most of the raw
 
 banyak orang” sehingga ungkapan yang paling dekat
 
 materials that are valuable in the manufacture of
 
 untuk menggantikan frasa tersebut adalah receive the
 
 machinery, transportation facilities, and consumer
 
 most attention.
 
 goods lay ready to be worked into wealth. Iron, coal,
 
 36. The author implies that the most important medical research topic of the future will be Jawab : A → the functions of the brain Pembahasan : Jawaban dapat ditemukan pada paragraf terkahir yang menyatakan bahwa penulis berasumsi pada masa yang akan datang, yang menjadi sorotan utama adalah mereka yang menerapkan teknik pemburu-pemburu sebelumnya dengan fungsi otak sehingga fungsi otak diramalkan mejadi isu utama nantinya. 37. Which of the following best describes the author’stone in the last paragraph of the passage? Jawab : B → Speculative Pembahasan : Nada yang tersirat dari pernyataanpernyataannya adalah spekulatif. Ini jelas terlihat dari pernyataannya pada paragraf terakhir di empat baris terakhir bahwa ia pun ingin tahu mana nantinya yang akan menguasai isu penelitian medis. Di sini ia memprediksi bahwa mereka yang mampu
 
 and oil-the basic ingredients of industrial growth-were plentiful and needed only the application of technical expertise, organizational skill, and labor. One crucial development in this movement toward industrialization was the growth of the railroads. The railway network expanded rapidly until the railroad map of the United States looked like a spider’s web, with the steel filaments connecting all important sources of raw materials, their places of manufacture, and their centers of distribution. The railroads contributed to the industrial growth not only by connecting these major centers, but also by themselves consuming enormous amounts of fuel, iron, and coal. Many factors influenced emerging modes of production. For example, machine tools, the tools used to make goods, were steadily improved in the latter part of the nineteenth century-always with an eye to speedier production and lower unit costs. The products of the factories were rapidly absorbed by the growing cities that sheltered the workers and the
 
 distributors. The increased urban population was
 
 pandangan untuk memproduksi yang lebih cepat dan
 
 nourished by the increased farm production that, in
 
 biaya unit yang lebih rendah. Produk-produk dari
 
 turn, was made more productive by the use of the new
 
 pabrik dengan cepat diserap oleh kota-kota
 
 farm machinery. American agricultural production kept
 
 berkembang yang lebih banyak pekerja dan
 
 up with the urban demand and still had surpluses for
 
 distributor. Peningkatan populasi urban dipelihara oleh
 
 sale to the industrial centers of Europe.
 
 peningkatan produksi pertanian yang, pada gilirannya,
 
 The labor that ran the factories and built the railways
 
 dibuat lebih produktif dengan menggunakan mesin
 
 was recruited in part from American farm areas where
 
 pertanian baru. Produksi pertanian Amerika terus
 
 people were being displaced by farm machinery, in
 
 meningkatkan permintaan perkotaan dan masih
 
 part from Asia, and in part from Europe. Europe now
 
 memiliki surplus dijual ke pusat-pusat industri Eropa.
 
 began to send tides of immigrants from eastern and
 
 Tenaga kerja yang mengendalikan pabrik dan
 
 southern Europe-most of whom were originally poor
 
 membangun jalur kereta api direkrut sebagian dari
 
 farmers but who settled in American industrial cities.
 
 daerah pertanian Amerika di mana orang-orang yang
 
 The money to finance this tremendous expansion of
 
 digantikan oleh mesin pertanian, sebagian dari Asia,
 
 the American economy still came from European
 
 dan sebagian dari Eropa. Eropa sekarang dimulai
 
 financiers for the most part, but the Americans were
 
 untuk mengirim gelombang imigran dari Timur dan
 
 approaching the day when their expansion could be
 
 Eropa Selatan -sebagian besar adalah petani yang
 
 financed in their own “money market.”
 
 awalnya miskin tapi yang menetap di kota-kota
 
 Terjemahan Pada pertengahan abad kesembilan belas, Amerika Serikat memiliki sumber daya alam besar yang dapat dieksploitasi untuk mengembangkan industri berat. Sebagian besar bahan baku yang berharga dalam
 
 industri Amerika. Uang untuk membiayai ekspansi ini luar biasa, ekonomi Amerika masih berasal dari dana Eropa untuk sebagian besar, tapi Amerika yang mendekati hari ketika perluasan bisa dibiayai dengan ‘uang pasar sendiri.
 
 pembuatan mesin, fasilitas transportasi, dan barang-
 
 39. What does the passage mainly discuss?
 
 barang konsumen siap untuk bekerja. Besi, batubara
 
 Jawab : C → Factors that affected industrialization in
 
 dan minyak- bahan dasar pertumbuhan industri-yang
 
 the United States
 
 berlimpah dan diperlukan hanya oleh keahlian teknis,
 
 Pembahasan : Bacaan tersebut terutama membahas
 
 keterampilan organisasi dan tenaga kerja.
 
 faktor-faktor yang memengaruhi industrialisasi di AS
 
 Salah satu perkembangan penting dalam gerakan
 
 yang antara lain mencakup perkemabangan rel kereta
 
 menuju industrialisasi adalah pembuatan rel kereta
 
 api, peralatan mesin dan tenaga kerja.
 
 api. Jaringan kereta api berkembang pesat sampai peta kereta api Amerika Serikat tampak seperti seekor jaring laba-laba, dengan filamen baja yang menghubungkan semua sumber bahan baku penting, tempat pembuatan dan pusat-pusat distribusi. Rel kereta api memberikan kontribusi terhadap pertumbuhan industri yang tidak hanya dengan menghubungkan pusat-pusat utama ini, tetapi juga dengan mengkonsumsi jumlah besar bahan bakar, besi, dan batu bara. Banyak faktor yang mempengaruhi munculnya modus produksi. Sebagai contoh, mesin perkakas, alat-alat yang digunakan untuk membuat barang-barang, terus ditingkatkan di bagian terakhir abad ke-19 dengan
 
 40. The word “ingredients” in line 4 is closest in meaning to Jawab : D → components Pembahasan : Kata ingredients mempunyai arti bahan, unsur, komponen, atau elemen yang membentuk sesuatu. Maka jawaban yang paling tepat adalah components. 41. Why does the author mention “a spider’s web” in line 8? Jawab : B → To describe the complex structure of the railway system Pembahasan : Istilah spider’s web menggambarkan
 
 rumitnya susunan sistem rel kereta api pada waktu itu
 
 46. The word “nourished” in line 16 is closest in
 
 seperti jaring laba-laba.
 
 meaning to
 
 42. The word “themselves” in line 10 refers to Jawab : C → railroads Pembahasan : Them pada kalimat tersebut mengacu pada jalan kereta api itu sendiri yang berkontribusi
 
 Jawab : B → fed Pembahasan : Kata nourished memiliki kesamaan arti dengan fed yang bermakna disuplai, disediakan atau dipenuhi.
 
 tidak hanya dalam menghubungkan kota-kota penting
 
 47. Which of the following is NOT true of United
 
 tetapi juga karena kereta itu sendiri mengonsumsi
 
 States farmers in the nineteenth century?
 
 bahan bakar.
 
 Jawab : B → They were unable to produce sufficient
 
 43. According to the passage, all of the following were true of railroads in the United States in the nineteenth century EXCEPT that Jawab : D → they used relatively small quantities of natural resources. Pembahasan : Berdasarkan informasi pada paragraf 2, jalur kereta api berkembang sangat cepat hingga menyerupai jaring laba-laba, menghubungkan pusatpusat kota industri di negara itu serta berkontribusi
 
 food for urban areas Pembahasan : Pengaruh dari industrialisasi adalah peningkatan produksi karena perkembangan peralatan yang ada hingga bisa menjualnya ke daratan Eropa. Namun hal ini juga berdampak pada pengurangan tenaga kerja yang telah digantikan oleh mesin dengan perbandingan biaya produksi yang jauh lebih rendah. Oleh karena itu jawaban yang tidak sesuai dengan kenyataan di atas adalah jawaban B.
 
 besar dalam pertumbuhan industri. Oleh karena itu
 
 48. According to the passage, what did the United
 
 jawaban yang tidak benar adalah pilihan D karena
 
 States supply to European cities?
 
 berlawanan dengan fakta yang ada.
 
 Jawab : D → Agricultural produce
 
 44. According to the passage, what was one effect of the improvement of machine tools? Jawab : A → Lower manufacturing costs Pembahasan : Karena perkembangan peralatan mesin yang mulai menggantikan tenaga manusia menjadikan biaya produksi mejadi lebih rendah. 45. According to the passage, who were the biggest consumers of manufactured products? Jawab : C → City dwellers Pembahasan : Kalimat The increased urban
 
 Pembahasan : Jawaban dapat ditemukan di kalimat terakhir paragraf 3 bahwa American agricultural production kept up with the urban demand and still had surpluses for sale to the industrial centers of Europe. 49. The word “ran” in line 19 is closest in meaning to Jawab : A → operated Pembahasan : Run mempunyai arti menjalankan atau mengoperasikan sehingga jawaban yang paling tepat adalah operated.
 
 population was nourished by the increased farm
 
 50. Where in the passage does the author mention
 
 production that, in turn, was made more productive by
 
 the financial aspect of industrial expansion?
 
 the use of the new farm machinery menunjukkan
 
 Jawab : D → Lines 22-25
 
 adanya hubungan antara pesatnya pertumbuhan
 
 Pembahasan : Pada baris 22-25 dijelaskan bahwa
 
 penduduk perkotaan dan produksi peralatan yang
 
 perkembangan industri telah merambah sampai
 
 dibutuhkan oleh penduduk tersebut. Dengan kata lain
 
 daratan Eropa dengan adanya arus migrasi di daratan
 
 permintaan terbesar berasal dari penduduk kota yang
 
 itu dan berkontribusi besar dalam menyokong
 
 terus berkembang.
 
 pembiayaan perkembangan industri di Amerika karena sebagai konsumen mayoritas bagi negara itu.